Arcibiskup J. Babjak posvätil obnovený chrám v Staškovciach

05.12.2011 Stropkov

Prešov/Staškovce 5. decembra (TASR) - Prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak posvätil v nedeľu (4.12.) obnovený Chrám sv. Demetra Veľkomučeníka v Staškovciach, okres Stropkov.
Hovorca Gréckokatolíckeho arcibiskupstva v Prešove Ľubomír Petrík informoval, že arcibiskup počas slávnosti posvätil exteriér chrámu a vo vnútorných priestoroch obnovený oltár, žertveník, bohostánok a ikonostas.
„Váš chrám, ktorý ste krásne zvonku aj zvnútra opravili, má vás všetkých zjednocovať, spájať navzájom a s Bohom. V chráme sa majú vytvárať skutočné priateľstvá s Bohom a s ľuďmi, s bratmi a sestrami. On nám prejavuje svoje milosrdenstvo, aby sme aj my mohli milovať,\" povedal v homílii arcibiskup. Okrem toho zdôraznil, aby sa ľudia zbavili sporov, hnevov a nenávisti, lebo cieľom života je nebeské Kráľovstvo.
Petrík pripomenul, že zaslúžilí kurátori Ján Homza a Vasiľ Hupcej na slávnosti prijali od arcibiskupa Babjaka ďakovné listy a Schematizmus Prešovskej gréckokatolíckej metropolie 2008.
V závere slávnosti si veriaci vypočuli pastiersky list prešovského arcibiskupa pri príležitosti začiatku duchovnej prípravy Prešovskej archieparchie na Rok viery a Jubilejný rok 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.
 

Vyberte región